Dus, dynamische energiecontracten, wat zijn dat precies? Het klinkt misschien als iets uit een sciencefictionfilm, maar eigenlijk is het vrij simpel. In plaats van een vast tarief te betalen voor elektriciteit, schommelt de prijs per kwh die je betaalt met een dynamisch contract op basis van de marktprijzen. Die kunnen elk uur veranderen. Dit betekent dus dat op momenten dat er veel vraag is naar stroom, je meer betaalt. Maar als de vraag laag is, bijvoorbeeld ’s nachts of op zonnige dagen met veel zonne-energieproductie, betaal je juist minder.
Maar waarom zou je hiervoor kiezen? Nou, omdat het je de mogelijkheid geeft om slim om te gaan met je energieverbruik. Stel je voor dat je je vaatwasser programmeert om te draaien wanneer elektriciteit het goedkoopst is. Of dat je elektrische auto oplaadt midden in de nacht als de tarieven lager zijn. Dit vraagt natuurlijk wel om een beetje planning en bewustzijn van wanneer de prijzen laag zijn, maar het kan behoorlijk wat geld besparen op je energierekening.
Er zijn inmiddels diverse aanbieders van deze dynamische contracten. ANWB Energie bijvoorbeeld biedt een dergelijke optie aan. Ze kopen elektriciteit in zonder winst marge en bieden deze tegen kostprijs aan hun klanten aan. Dit betekent dat je gebruik kunt maken van die fluctuerende marktprijzen zonder dat er extra kosten bovenop komen. Handig toch?
De voordelen van flexibele energietarieven
Flexibele energietarieven kunnen behoorlijk wat voordelen hebben. Ten eerste geeft het consumenten meer controle over hun energiekosten. Door slim gebruik te maken van tijden waarop de elektriciteitsprijzen laag zijn, kan er flink bespaard worden. Dit is vooral handig voor huishoudens met een hoog energieverbruik of voor mensen die thuiswerken en hun verbruik beter kunnen plannen.
Daarnaast draagt het bij aan een meer gebalanceerd elektriciteitsnetwerk. Als iedereen zijn verbruik zou aanpassen aan de momenten waarop er een overschot aan stroom is, zouden piekmomenten minder belastend zijn voor het net. Dit kan uiteindelijk leiden tot minder storingen en een duurzamer gebruik van onze energiebronnen. Bovendien motiveert het consumenten om bewuster om te gaan met hun energieverbruik, wat weer goed is voor het milieu.
Natuurlijk is er ook een keerzijde. Het vraagt namelijk wel wat flexibiliteit en bewustzijn van de consument. Je moet bereid zijn om je dagelijkse routine aan te passen en mogelijk zelfs investeringen doen in slimme technologieën die je helpen om op de goedkoopste momenten stroom te gebruiken. Maar voor degenen die deze uitdaging aangaan, kunnen de voordelen aanzienlijk zijn.
Wat betekent de salderingsregeling voor jou?
Oké, laten we eens praten over die salderingsregeling voor zonnepanelen, oftewel ‘salderen’. Dit gaat over het verrekenen van de stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen met de stroom die je verbruikt van het net. Het idee was briljant: alles wat je zelf opwekt en niet meteen gebruikt, lever je terug aan het net en krijg je daar een vergoeding voor die gelijk is aan jouw inkooptarief.
Echter, er staan veranderingen op stapel. Vanaf 2024 begint men langzaam deze regeling af te bouwen. De overheid wil dat mensen meer hun opgewekte stroom direct zelf gaan gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net. De vergoeding die je krijgt voor teruglevering zal geleidelijk minder worden tot uiteindelijk alleen nog een ‘redelijke vergoeding’ overblijft.
Dit heeft uiteraard impact op iedereen met zonnepanelen of plannen daarvoor. Het wordt belangrijker om slimme manieren te vinden om zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom zelf te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan batterijen die overtollige energie opslaan of slimme apparaten die aanspringen wanneer er veel zonne-energie beschikbaar is.
Veranderingen in de salderingsregeling en hun impact
Laten we eerlijk zijn, niemand houdt echt van veranderingen, vooral niet als ze invloed hebben op je portemonnee. Maar soms moet het gewoon gebeuren. De afbouw van de salderingsregeling is bedoeld om de energietransitie eerlijker en duurzamer te maken. Hoe eerlijk is het tenslotte als mensen zonder zonnepanelen moeten opdraaien voor de hoge terugleververgoedingen? Toch kan dit nieuws voor veel mensen voelen alsof ze financieel gestraft worden voor hun investering in duurzaamheid.
Het goede nieuws is dat er nog steeds manieren zijn om je zonne-investering rendabel te houden. Bijvoorbeeld door slim gebruik te maken van dynamische energiecontracten zoals die van ANWB Energie. Door zelf meer van je opgewekte stroom te verbruiken wanneer de prijzen laag zijn, kun je nog steeds profiteren ondanks de verminderde salderingsvergoeding.
Besparen op je energierekening met anwb energie
Het idee achter ANWB Energie is simpel: geen winst marges en dus lagere kosten voor jou als consument. Ze kopen stroom in op basis van dynamische prijzen en bieden deze tegen kostprijs aan hun klanten aan. Hierdoor kun jij profiteren van lagere tarieven op momenten dat de marktprijs laag is.
Combineer dit met slimme technologieën en apparaten in huis en je hebt een winnende formule om flink te besparen op je energierekening. Stel bijvoorbeeld timers in op je apparatuur zodat ze draaien wanneer de stroom goedkoop is of gebruik apps die inzicht geven in realtime prijzen zodat je direct kunt schakelen.
Zeker nu met de veranderingen in de salderingsregeling wordt dit steeds belangrijker. Door slim om te gaan met zowel opgewekte als ingekochte stroom kun jij ervoor zorgen dat jouw investering in duurzaamheid blijft lonen, zonder dat het ten koste gaat van jouw comfort of leefstijl.