Je beste zelf worden op de fiets

Nederland fietst. Al honderden jaren fietst Nederland naar school, naar werk, naar de supermarkt, naar de sportclub, naar familie en vrienden en Nederland fietst ook nog eens voor plezier. In recente jaren is het sneller en makkelijker geworden om overal de auto voor te pakken en er zijn genoeg mensen die hier gebruik van maken. Maar fietsen heeft juist vele voordelen die zo makkelijk meegenomen kunnen worden. Alles van fysieke naar mentale naar milieuvriendelijke voordelen alleen maar door te fietsen. Hier lees je waarom de fiets nemen zo goed is voor een persoon.

Fysiek

Net zoals bij elke sport, heeft fietsen vele lichamelijke voordelen waar op zowel lange als korte termijn genoten van kan worden. Fietsen gebruikt meer spieren dan mensen soms denken. Natuurlijk zijn de beenspieren aan het werk om te trappen, maar armspieren worden gebruikt om te sturen en zelfs de romp wordt aan het werk gezet om rechtop te blijven. Het hele lichaam werkt dus actief om vooruit te komen. Hierdoor worden calorieën gebruikt en wordt er een betere conditie en weerstand opgebouwd. Wat fijn is aan fietsen, zeker voor de wat zwaardere mensen, is dat het meeste gewicht op de fiets zelf wordt gezet. Fietsen spaart dus de knieën, waardoor het heel goed te doen is om gewicht te verliezen.

Tijdens het fietsen gaat het hart sneller kloppen en zal iemand dieper gaan ademhalen. Dit zorgt ervoor dat bloed sneller door het lichaam wordt rondgepompt. Zuurstof en energie wordt sneller aangevoerd en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Het hele lichaam profiteert hiervan. Deze snellere bloedstroming is namelijk goed voor de hart- en bloedvaten en vooral om het risico om hart- en vaatziektes te verminderen.

Mentaal

En dan de mentale voordelen. Allereerst vermindert fietsen stress. Buitenlucht helpt sowieso om het hoofd leeg te maken en de zon geeft vitamine D wat weer nodig is voor het aanmaken en regulieren van allerlei hormonen. Bewegen helpt  om serotonine aan te maken in de hersenen. Serotonine is een geluk hormoon, wat het fijne gevoel geeft na een fietstochtje. Dan is er nog het praktische feit dat fietsers drukte in het verkeer en de file vermijden. Dat vermindert al meteen de stress.

Daarnaast is het nog zo dat fietsen makkelijk is om samen te doen. Met vrienden naar school of met collega’s naar het werk of gezellig samen een tochtje nemen, het kan allemaal. Combineer dit met de voordelen die het fietsen zelf geeft en het zal iedereen een stukje beter laten voelen.

Milieu

Als laatst hebben we de voordelen voor het milieu en voor de portemonnee. Fietsen is natuurlijk een stuk beter voor het milieu dan de auto nemen of zelfs dan het openbaar vervoer gebruiken. Zou iedereen dagelijks, zeker voor kleinere tochtjes, de fiets nemen in plaats van de auto, dan zou dit grote verschillen maken voor de wereld. Fijn is ook nog dat fietsen wel een investering is, maar de aanschafkosten zijn duidelijk lager dan die van een auto en de benzine die er elke keer in moet.

De fiets

Dus, stap op de fiets! Maar welke fiets? Een Cortina fiets heeft gegarandeerd een hoge kwaliteit en het wordt rijklaar geleverd. Iemand kun dus meteen beginnen met fietsen. Cortina heeft ‘normale’ en elektrische fietsen, waar nog vele verschillende modellen onder vallen. Voor iedereen wat!

Laat een reactie achter