Een meningokokken vaccinatie kan levens redden

Meningokokken, ook wel meningitis of hersenvliesontsteking genoemd kan dodelijk zijn. Als je het eenmaal hebt opgelopen is er nog wel iets te doen om het tij te keren, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Vandaar dat sinds 2018 de meningokokken vaccinatie is toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen van 14 maanden krijgen voor het eerst de meningokokken vaccinatie. Deze vaccinatie zorgt voor een enorme terugdringing van de ziekte. De DKTP prik wordt al gegeven als je kindje 3 maanden oud is. Deze prik moet regelmatig herhaald worden om ziekten te voorkomen. DKTP staat voor difterie, kinkhoest, tetanus en polio.

Wanneer moet je een extra meningokokken vaccinatie halen?

Wil je als pelgrim afreizen naar Mekka? Dan is de meningokokken vaccinatie verplicht. Maar het is sowieso heel verstandig om voor iedere reis buiten Europa eens goed te checken welke vaccinaties er nodig zijn of aangeraden worden. In sommige delen van de wereld is de hygiëne anders dan wij gewend zijn. Dit kan ervoor zorgen dat reizigers ernstig ziek worden door steken van muggen, het drinken van water of het oplopen van een klein wondje. Door te zorgen dat je je inentingen op orde hebt, hoef je je nergens zorgen over te maken. Al blijft het natuurlijk opletten en je gezonde verstand gebruiken.

Welke inentingen zijn maar soms nodig?

Sommige vaccinaties kun je facultatief halen. Al is de kans groot dat je, toen je klein was, de eerste vaccinatie al gekregen hebt. Denk dan bijvoorbeeld aan DKTP. In deze DKTP prik staat de T voor tetanus. Toch kan het later in je leven nodig zijn om juist deze prik een keer te herhalen. Denk dan bijvoorbeeld aan een dierenbeet. Een dierenbeet is zeer vuil, hoe goed je je huisdier ook schoonhoudt. De tanden en nagels van katten en de tanden van honden kunnen lelijke wonden opleveren die, als ze niet behandeld worden, ook nog eens flink kunnen gaan ontsteken. Ben je gebeten of gekrabt? Controleer dan even of je tetanus nog op orde is.

Waar kan ik terecht voor een vaccinatie?

Nu, met de hele corona-crisis, lijkt het wel alsof er op iedere straathoek een vaccinatie-locatie aanwezig is. Maar die zijn alleen bedoeld voor de COVID vaccinaties. Je kind wordt automatisch opgeroepen voor alle vaccinaties. Voor deze vaccinaties kun je terecht bij het consultatiebureau. Heb je voor een reis een vaccinatie nodig? Dan kun je online een afspraak maken en er zo voor zorgen dat je goed beschermd op weg kunt gaan.

Laat een reactie achter