Tips om te wennen aan uw gehoorapparaat

Ouder worden is iets wat voor veel mensen een confronterend gegeven is. Veel mensen hebben er moeite mee wanneer ze merken dat hun lichaam niet meer doet wat ze graag zouden willen, zeker niet wanneer ze de nodige toepassingen nodig hebben in het dagelijks leven. Zo ook geldt dat voor gehoorapparaten. Minder goed kunnen horen is wat bij veel mensen voorkomt, maar voor iedereen op een bepaald vlak moeilijk is om mee om te gaan, het gaat immers niet meer beter worden. Maar een gehoorapparaat heeft ontzettend veel voordelen, luisteren kost een stuk minder energie en u kan ineens weer rustig met iemand praten. Deze verandering kan moeilijk zijn, daarom zijn hier een paar tips voor wanneer u net een nieuw gehoorapparaat heeft en er erg aan moet wennen.

Doe rustig aan

Een nieuw gehoorapparaat is hetzelfde als het krijgen van een nieuw bril, de indrukken kunnen opeens enorm binnenkomen. Over straat lopen is niet meer hetzelfde als toen u nog geen gehoorapparaat had. Opeens hoort u een stuk meer en dat kost ook een hoop energie. Doe het daarom in het begin rustig aan. U kunt het gehoorapparaat zo aanpassen dat u niet meteen alles hoort. Hierdoor kunt u rustig wennen aan het apparaat en vooral ook aan het gevoel dat u dus weer veel kan horen. De prikkels kunnen als overweldigend aanvoelen maar dat betekent niet dat u niet geschikt bent voor een gehoorapparaat of andersom. De kans is groot dat u moet wennen omdat de overgang heel groot is.

Verwachting aanpassen

U doet er verstandig aan om u verwachtingen een beetje aan te passen voordat u een gehoorapparaat krijgt. Ondanks dat het een prettig idee is dat u weer veel kan horen, kan het erg moeilijk zijn om u erop aan te passen. U bent immers gewend heel weinig te horen en daar is uw dagelijks leven op ingesteld. Met het aanpassen van de verwachtingen geeft u uzelf ook iets meer ruimte om te wennen aan het apparaat en het meer te zien als een toevoeging dan als een noodzaak. Op het moment dat er minder op het spel staat, is het makkelijker om aan iets te wennen.

Dingen uitproberen

Neem het niet zo nauw en kijk eens naar wat de mogelijkheden zijn van het apparaat. U kunt met uw audicien overleggen dat u op drukke plekken eens kijkt hoe u uw apparaat in kan stellen, of juist hem uit kan doen wanneer u zich daar goed bij voelt. U bepaalt de regels zelf.

 

Laat een reactie achter